Var och såg Ronn Elfors Lipsker och Tobias Kessler på judiska kulturcentret Bajit i Stockholm för nån vecka sen. ”En kväll utan gnäll” är en kväll med ståupp och sång och musik. En garanterad humörhöjare i gråa november.

Jag intervjuade Ronn för några år sedan på temat ”Har Gud humor?” Jag pratade med både kristna, judar och muslimer om hur det är att skämta i religiösa sammanhang. Ibland kan det humor vara laddat i sammanhang där en person kan tycka att ett skämt är jättekul, nästa känner sig djupt kränkt.

Jag tillhör dem som sällan blir kränkta. Jag brukar tänka att Gud alltid är större, och därför behöver vi liksom inte agera Guds försvarsadvokater i varje liten vrå av livet.

Men ”En kväll utan gnäll” tror jag inte gör någon kränkt. Det betyder inte att föreställningen är tandlös. Ronn och Tobias balanserar hela tiden fint på gränsen mellan att smeka publiken medhårs och att utmana den. Ta till exempel numret om Israel. Sjukt bra. Ibland räcker det med att säga ordet Israel för att ett rum ska explodera. Ingen här exploderade, vad jag såg – däremot skrattade många. Skratt befriar – och enar! För det går faktiskt att ha två tankespår i huvudet samtidigt: att med emfas hävda Israels rätt att finnas, och att samtidigt ibland kunna kritisera en del israelisk politik eller som här skämta med vissa politikers framtoning och sätt att hävda sin rätt.

Mycket i föreställningen handlar om judisk identitet och uppväxt. Jag känner igen massor – trots att jag inte är judinna, utan kristen. Jag tror att det handlar om att så fort man gräver tillräckligt djupt, talar man till alla. Tänker på poeten Gunnar Ekelöfs klassiska rader: ”Det som är botten i dig är botten också i andra”. Det är fin balans i föreställningen mellan stor komik och stort allvar, riktigt rörande är det när Ronn berättar om sin nu bortgångna mamma.

Musiken tillför också mycket. Ett av de allra bästa och hejdlöst roliga numren är det om och med klezmermusik. Jag skrattade så att jag fick tårar i ögonen.

Föreställningen gjordes för sista gången på Bajit, men kommer troligen igen i vår i Stockholm. Håll utkik på Facebook under ”En kväll utan gnäll” – om du vill skratta en kväll i stället för att gnälla över sakernas tillstånd..

Begåvat radarpar: Ronn Elfors Lipsker ( t h) och Tobias Kessler.

Begåvat radarpar: Ronn Elfors Lipsker ( t h) och Tobias Kessler.