Imorgon är det Black Friday.

Svarta fredagen är kommersens egen högtid.

Skippa den.

Nu kommer många att säga: jo, men tänk på alla fattiga barnfamiljer som vill köpa julklappar billigt.

Ok. Men alla vi andra, vi kan göra annat. Till exempel spara pengarna till #GivingTuesday, som infaller på tisdag. Läs mer om det och gör något bra med dina pengar och din tid!

Själv vill jag slå ett slag för att köpa begagnat. Nästan allt som man behöver går att köpa second hand – det finns faktiskt mer än nog av prylar på jorden. Årets julklapp lär för övrigt vara återvunna saker. Hurra!

Själv bestämde jag mig

Bättre för klimatet, roligare kläder, och billigare. Byt Black Friday mot Second Hand!

Bättre för klimatet, roligare kläder, och billigare. Byt Black Friday mot Second Hand!

efter sommarens värmechock att klimatsatsa på mitt eget sätt. Jag äter redan mest vegetariskt och åker kollektivt till jobbet. Nu har jag bestämt att jag ska sluta shoppa nya kläder (eller åtminstone undvika det så mycket det bara går). Egentligen tycker jag att detta med att berätta om att man försöker göra gott är jobbigt. Eget skryt luktar illa, har jag fått lära mig. Men efter att ha läst Stefan Einhorns senaste bok ”Konsten att göra skillnad” tänkte jag om. Han uppmuntrar till att berätta om när man försöker göra gott. Så: here we go!

I början av hösten trodde jag att det skulle kännas trist och fantasilöst med använda kläder. Fel! Nu kan jag konstatera, att jag har roligare kläder och av bättre kvalitet än tidigare. Fördelen med att köpa begagnat är bland annat, att jag nu har råd att köpa kläder av bättre kvalitet och bättre snitt. Bort med H&M, fram för Tiger, Moschino och Karen Millen.

Sammanfattningsvis: det är bättre för klimatet, bättre för plånboken, roligare och snyggare.

Dessutom – vilket jag inte hade räknat med – har jag träffat en massa trevliga människor. Skräddare som hjälpt mig med krånglande dragkedjor. Kvinnor på Stadsmissionen som har gett mig råd om vad jag passar i.

Här är några tips för dig som blir sugen att byta Black Friday mot loppisar och andrahandskedjor:

Stadsmissionen, Erikshjälpen, Läkarmissionen, Röda Korset har jättetrevliga butiker. På nätet finns till exempel Blocket, Marketplace och lyxigare ”Lyxloppis Stockholm”, samt franska lyx-secondhandkedjan Vestiaire Collective.