Var på invigningen av den italienska filmfestivalen i Stockholm och såg filmen Vad döljer du för mig (”Perfetti Sconosciuti”, av Paolo Genovese).IMG_0001 En komisk och allvarlig historia som bitvis påminde om en italiensk upplaga av amerikanska regissören Woody Allens filmer.

Filmen utspelar sig under en låååång italiensk måltid (var inte hungrig när du går och ser den) och i centrum står relationer och mobiltelefoner. Värdinnan i huset kommer på en kul lek: alla ska lägga sina mobiltelefoner på bordet, och varje gång det ringer eller plingar från ett sms, måste telefonens ägare berätta vad ärendet handlar om.

Lite sanning och konsekvens för vuxna. Givetvis uppenbaras den ena hemligheten efter den andra, och kvällens muntra ton förbyts gradvis i allvar. Jag gillade filmen, för dess rappa dialog, för de fina skådespelarinsatserna, för de allmängiltiga och viktiga frågor den ställer: måste man berätta allt för sin partner? Om inte, vilka hemligheter får man absolut inte hålla tyst med? Och hur är det med vänskap? Visst ska man kunna lita helt och fullt på sina vänner? Och till sist: hur förvandlar eller förvanskar sociala medier våra relationer?

Jag och väninnan som var med uppfattade slutet på filmen helt olika. Det är ytterligare ett plus: bra konst är sällan entydig.