Flera av er som läst min blogg om den norska serien ”Skam” har uppmanat mig att ge serien en chans till och se säsong 3. Nu har jag gjort det. Och det är jag glad för.

I centrum under säsong 3 står Isak, den tidigare lite vagt skissade killkompisen till Eva. Nu kommer vi honom inpå livet, och får följa hur han tampas med sin sexualitet och till sist efter mycket kamp tar steget och erkänner för sig själv och andra att han är homosexuell.

Det är en berättelse med många bottnar. Här finns en hotfull bakgrund av religiöst färgad fördömelse – som upplöses likt morgondimman på ett väldigt gripande sätt. Och här finns framförallt skildringen av en förälskelse som rusar iväg i ett svindlande förföriskt rus där både Isak och vi som tittare dras med – för att sedan plötsligt slängas ut i en iskall oslonatt och nattsvart depression.

Skildringen av Isak och Evens kärleksrelation, och framförallt skildringen av Evens bipolära sjukdom är något av det starkaste jag sett på tv på länge. Jag tror att alla som har erfarenhet av psykisk sjukdom eller skörhet i familj eller vänkrets kommer att känna igen sig i Isaks maktlöshet och i Evens utsatthet. Det är mycket, mycket fint skildrat. Och plötsligt kom också ett djup och ett allvar i ”Skam” som inte fanns i de två första säsongerna. Säsong ett och två ter sig vid en jämförelse tämligen barnsliga i sin framtoning. ”Skam” har också fått kritik för att vara ”de rika barnens serie”, något som jag också reagerat på. Det har varit fina sommarstugor, sportbilar, och föräldrar som reser över hela världen och slänger åt sina barn en hög pengar innan de drar. I säsong tre kommer vi närmare verkligheten, pengarna flödar inte längre på samma obekymrade vis. Vi kommer närmare karaktärerna och allt blir därmed starkare och bättre. Tarjei Sandvik Moe och Henrik Holm som Isak och Even skildrar på ett briljant sätt alla skiftningarna i en relation som går från glittrande högtrycks-flirt till djup och innerlig kärlek på nolltid.

Igår var det premiär för nästa säsong, nummer fyra. Jag ser faktiskt fram emot att se den. Men ni som inte sett säsong tre, missa den inte!